4.5 Yıldız ve Üzeri
4.0 Yıldız ve Üzeri
3.5 Yıldız ve Üzeri
3 Yıldız ve Üzeri
Eşleşen danışman bulunamadı.
Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma Danışmanlığı
Bir kuruluşun, işletmenin veya markanın şahıslara bağımlı olmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapıya sahip olması; kurumun önemli noktalarında insanın olmayacağı değil, fakat isimlere bağlı olmadan ve aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesinin sağlanması...
Geçici İthalat Nedir? & Geçici İthalat Şartları Nelerdir?
Dış ticaret ile bağlantılı firmalar bazen ürünleri geçici olarak ithal etmek durumunda kalmaktadırlar. Geçici ithalat yöntemi ile ekonomik özgürlüğün yanı sıra ithalatçı firmaların işini kolaylaştırmaktadır. Geçici ithalat, gümrük bölgesi kapsamında kullanılan ve bu kullanım sırasında yıpranma dışında herhangi bir değişikliğe uğramayan malların tekrardan piyasaya sürülmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Özellikle fuar, sergi gibi etkinliklerde getirilen mal ve taşınabilir eşyalar için tercih edilen bu yöntem ekonomik açıdan tasarruf sağlamaktadır. Geçici ithalat, serbest dolaşıma dahil edilmeyen eşyalar için ithalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve ticaret politika önlemlerine tabi tutmaksızın dolaşımın olduğu ülke sınırları içerisinde kullanıma kazandırmaktır.
Geçici İthalat Süresi Ne Kadar?
Eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresi 24 aydır. Mülkiyeti devredilemeyen, yirmi dört aydan uzun süreli yatırımlarda kullanılan eşyalar için eşyanın bulunduğu yere en yakın gümrük idaresinde ek süre talep edilerek bu süre uzatılabilmektedir. Aynı zamanda sermayesinin tamamı devlete ait olan ve ticari amaçla kullanılmak üzere getirilen yangın söndürme hava taşıtları, ambulans hava taşıtları gibi araçlar için de yirmi dört ayı aşan süre uzatımı yapılabilmektedir.
Geçici İthalat İzni Nasıl Alınır?
Geçici ithalat izni, gümrük idaresi tarafından eşyanın geçici ithalat rejimi amacına uygun ve gümrükçe onaylanmış olması durumunda verilmektedir. İthali talep edilen eşya için formla izin başvurusu yapılmaktadır. Geçici ithalat izni, Tek Pencere Sistemi ile gümrük idaresine başvuru yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı internet sitesindeki alanlar doldurulmakta ve gümrük idaresine gönderilmektedir. Proforma fatura aslı, ihtiyaç duyulursa eşyanın teknik özelliklerini gösteren belge, eşyanın gönderilme amacı ve süresi, bedelli veya bedelsiz olup olmadığına dair belgeler forma eklenir. Yapılan gerekli incelemeler sonucunda eşyanın geçici ithalat rejimine uygun olması durumunda başvurular kabul edilir.
Geçici İthalat Şartları
Öncelikle gümrük idaresinden izin alınılmalıdır. Eşya gümrük bölgesinde kullanılmalı ama yıpranma dışında bir değişiklik geçirmemiş olmalıdır. Türkiye’ye ithali yasak olan, tüketilebilir nitelikteki, ayniyet tespiti yapılması mümkün olmayan ve ülke ekonomisine zarar verebileceği belirlenen eşyalar için geçici ithalat rejiminden yararlanılamamaktadır. Eşya için ticaret politikası önlemleri uygulanmalı ve ithalat vergilerinden tamamen veya kısmi muafiyet uygulanmalıdır. Son olarak belirlenen süre sonunda gümrük bölgesinden çıkarılmalıdır. Geçici ithalat kısmi muafiyet uygulamasında eşyadan alınan vergiler %3 olarak belirlenmiştir. Geçici ithalat tam muafiyet uygulamalarında ise ATA karnesinin kullanılması gerekmektedir. ATA karnesi, eşyaların gümrük vergisinden muaf edilerek geçici kabulüne imkân sağlayan bir belgedir. Bu karne kullanmak istenildiğinde gümrük idaresine başvuru yapılması gerekilmektedir.
Geçici İthalat İhlalindeki Cezai Müeyyideler
Geçici ithalat güvencesiyle getirilen serbest eşyalar belirlenen süre zarfında kullanılabilmektedir. Geçici ithalat kuralları dışına çıkılması durumunda verilen cezalar oldukça ağırdır. Serbest olarak getirilen eşyalar, belli bir süre zarfında kullanıma sunulmaktadır. Kontroller sonucu vergilerde çıkan eksikliklere göre cezai müeyyideler uygulanmaktadır. Verilmesi gereken verginin üç katının yarısı kadar cezası bulunmaktadır. Eşya ve taşıtlar için farklı yaptırımlar bulunmaktadır. Kısmi muafiyette eşya değerinin iki katı, tam muafiyette ise dörtte bir oranında ceza uygulanmaktadır. Bu nedenle geçici ithalat kapsamındaki eşyaların kullanıma uygun olarak dolaşımı sağlanmalıdır. Zamanın dolması durumunda eşyalar yurtdışına çıkarılmalıdır.
Bu yazımızda Nakilnat ekibi olarak geçici ithalat ve hakkında merak edilenleri sizler için yanıtladık. Nakliyatla ilgili kafanızdaki sorulara cevap bulmak için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın. Hızlı, güvenilir ve teknoloji ile uyumlu bir taşımacılık deneyimi için bizimle iletişime geçin!
şmanlığı