KURULUŞ YETENEKLERİ VE YETENEK GELİŞTİRME
İş ve faaliyetlerinde ya da mal ve hizmet üretimlerinde yararlanmış oldukları maddi veya maddi olmayan sahip olduğu tüm unsurları kuruluşların varlıklarıdır. Bu varlıkları koordinasyon içinde kullanabilme ve amacına uygun bir faaliyet gerçekleştirebilme kapasitesi ise işletmenin yeteneğini belirler.
Bir kuruluşun analizi, kuruluşun içinde bulunduğu mevcut durum, sahip oldukları varlıklar ve yetenekleri belirleme sürecidir. Analiz, kuruluşun ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğunu belirlemesinde rehberlik sağlamaktadır.
Kuruluşların stratejik planlamalarının hazırlanmasında olduğu gibi uygulanma sürecinde de işletme yetenekleri önemli role sahiptir.
Bir kuruluş gerçekleştirdikleri analizler, hazırladıkları ve gerçekleştirdikleri stratejiler doğru olmuş olsa dahi eğer yetenekler elverişli değil ise uygulamalar başaralı olmayacaktır.
Kuruluş yetenekleri; sahip oldukları insan kaynaklarının özelliklerinin ve becerilerinin bir sonucudur. Toplam iş gücü, kuruluşa ait hiyerarşik yapıda yer alan departmanlarda ve departmanlarda yer alan bölümlerde görevlendirilir ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde rehberlik eder.
Bir kuruluşun gelecekte “var olmaları” ve rekabet üstünlüğü elde edebilmesi yeteneklerinin sürekli geliştirmesine bağlıdır. Geliştirilmeyen yetenekler uzun dönemde fırsatlara cevap veremeyecek ve tehditlerde koruma sağlamayacaktır.
Kuruluşlar yetenek geliştirmelerini;
-Süreç yenileme yolu ile yetenek geliştirme
-Kıyaslama yolu ile yetenek geliştirme
-Dış kaynak kullanımı ile yetenek geliştirme
Metotlarını kullanmaktadır.
Son dönemlerde sıkça duyulan “Değişim Mühendisliği” kavramı olarak da bilinen süreç yenileme, kuruluşların rekabet üstünlüklerini sağlayabilmesi amacı ile varlıkları ve yeteneklerinin geliştirilmesi için başvurulan bir yoldur.
Süreç yenileme faaliyetlerde yapılan küçük değişiklikler olmayıp, faaliyet kapsamındaki tüm süreçlerin gözden geçirilmesi, yapılandırılması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile yapılan köklü değişikliklerdir.
Süreç yenilemede mevcut iş, faaliyet ve süreç dökümleri, bunların değer yaratma hususları, katma değeri olmayanların bertaraf edilmeleri, müşteri beklentileri dikkate alınarak gerçekleştirilir. Yapılan bu köklü değişikliklerde İnsan Kaynakları önemli role sahiptir.
Kıyaslama yolu ile yapılan yetenek geliştirmede diğer kuruluşları analiz edilmesidir. Amaç rekabet üstünlüğü elde etmektir.
Yetenek geliştirmede kullanılan dış kaynak, kuruluşun kendi iyileştiremediği ve geliştiremediği önemli yeteneklerini, bu konuda uzman olan kuruluş ya da kişiden satın alma sürecidir.
Sonuç olarak, bakıldığında “Kuruluş Yetenekleri” kuruluşun faaliyetlerine devam edebilmeleri ya da edememeleri hususundaki belirleyici bir kavramdır. İnsan Kaynaklarının etkin kullanımı bu süreçlerin doğru olarak analiz edilmesinde, değerlendirilmesinde, uygulanmasında ve geliştirilmesinde büyük role sahiptir.