Rekabetin her alanda yoğun olarak gözlendiği günümüzde müşteri memnuniyetini sağlamak son derece önemlidir. Birçok markanın aynı ürünleri üretmesi ve bunların fiyat ve işlevlerinin birbirine çok yakın olması da hizmet ve davranış yaklaşımını etkilemektedir. Ürün veya hizmeti müşterinin istek ve beklentilerine uygun şekilde oluşturmak için ise öncelikli olarak kuruluşun süreçlerini en ayrıntılı şekilde tanıması son derece önemlidir. Bu noktada ise süreç yönetimi danışmanlığı kritik bir role sahiptir.
Kuruluşun hedeflerine ulaşması ve müşteri memnuniyetini sağlaması için tüm çalışanlar süreç bakış açısını edinmelidir. Süreç bakış açısına sahip olabilmek için esas olan üst yönetimin bu yaklaşımı desteklemesidir. Bunun yanı sıra diğer tüm çalışanlarında bu bakış açısını benimsemesi gerekir. Bu yaklaşımı benimsemek için öncelikle süreçlerinizi belirlemeli, tanımlamalı, bir öncelik sırasına koymalı ve iyileştirmeler yapmalısınız. Bu açıdan süreç yönetimi danışmanlığı uygulama adımları ve planlama süreci merak edilmektedir. Danışıyorum ekibi olarak bu yazımızda süreç yönetimi danışmanlığı hakkında merak edilen detayları sizler ile paylaşacağız.
Süreç Yönetimi Danışmanlığı Uygulama Adımları Nelerdir?
Süreç yönetimi danışmanlığı uygulama adımları aşağıdaki gibidir:
1. Süreçlerin Belirlenmesi
Bir sürecin geliştirilmesi isteniyorsa öncelikle mevcut süreçlerin belirlenmesi ve sınırlarının çizilmesi son derece önemlidir.
2. Süreçlerin Tanımlanması ve Mevcut Durumlarının Ortaya Çıkması
Süreçte iyi bir kontrol sağlanması için sürecin ve öğelerinin tanımlanması temel kriterlerden birisidir.
3. Süreç Paylaşımı
Süreç odaklı yönetimde, temel ve alt süreçlerin sahiplerinin belirlenmesi ile sorumlulukların paylaşımı sağlanmış olur.
4. Süreçler Arası İlişkilerin Tanımı
Sürecin diğer süreçlerle ilişkili olması, sürecin etkilediği ve sürecin etkilendiği diğer süreçlerin bilinmesine olanak tanır.
5. Süreç Risk Analizi Yapılması
Süreçten elde edilebilecek sonuçları olumsuz etkileyecek risklerin analizi yapılmalıdır.
6. Süreç Performans Göstergelerini Belirlemek
Performans göstergeleri, iyileştirme ve geliştirme fırsatlarını yakalamanıza yarımcı olur. Bunun yanı sıra süreç performans göstergeleri ile sürecin başarısı ölçülür.
7. Kritik Süreçlerin Belirlenmesi
Kritik süreçler; kurumun amaçlarına ve hedeflerine etkisi yüksek olan, ancak derecesi düşük ve
8. Kritik Süreçleri Öncelikli Olarak Sıralamak
Kritik süreçleri adım adım sıralamak iş akışı açısından da büyük öneme sahiptir.
9. Süreçlerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi
Süreçlerin, kurum yönetimi tarafından izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekir.
Süreç Yönetim Danışmanlığı ile Nasıl Planlama Yapılabilir?
Süreç risk analizinin yapılması süreç yönetimini geliştirme aşamasında son derece önemlidir. Sürecin akışını engelleyecek risklerin analizi en iyi şekilde analiz edilmesi gerekir. Risk analizler performans yönetim ve süreç yönetimin her anında uygulanmalıdır. Öncelikle risklerin uygun bir şekilde eksiksiz belirlenmesi bu noktada büyük öneme sahiptir. Risklerin değerlendirilmesi ve kritik durumuna göre sıralanması gerekir. Risklere alınacak önlemlerin iyi tespit edilmesi önemlidir.
Bu süreç, kurumun asıl faaliyet alanına etki eden tüm hedeflere fayda sağlayan süreçtir. Müşteri değeri, kurumun vizyon gelişiminde ve süreçlerde iyileştirme sağlayan temel süreçlerden birisi de planlama sürecidir. Bu nedenle süreç performans göstergelerinin analizi iyi yapılmalıdır. Böylece belirlenmesinde sürecin başarısının eksiksiz ölçülebilir olması sağlanır. Bunun temelinde ise performans göstergelerinin iyi hesaplanması yer alır. Göstergelerle kurumun eksik yanlarını iyileştirme ve geliştirme fırsatları bulmak mümkündür. Süreçlerin verimliliği ve etkinliğini ölçmede göstergeler önemli bir konuma sahiptir.
Danışıyorum ekibi olarak bu yazımızda, süreç yönetimi danışmanlığı konusunu ele aldık. Amacımız, güvenilir ve kusursuz danışmanlık hizmetimiz ile işinize değer katmanızı sağlamak ve işinizin geleceğini sizlerin istekleri doğrultusunda tasarlamaktır. Hizmetlerimiz sunduğumuz avantajlar ve eğitimlerimiz hakkında daha da detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.