Sabırsızlık İle Baş Etmek Mümkün müdür?
Büyürken sabrın bir erdem olduğu söylendiğini hatırlıyor musunuz?
Çevremizde ki duyarlılığın azaldığını hepimiz fark ediyoruz. İnsanlar ile özellikle tanışmayanlarla sokakta veya çevrede ki konuşmalar lezzetsiz hale geldiğini hepimiz yaşıyoruz. İnsanlar İletişimde birbirini dinlemediği için son derece Tahammülsüz, Sabırsız ve Hoşgörüsüz yaklaşıyorlar. Konuşmalar hiçbir sonuca bağlanmadan kapanıyor, sesler yükseliyor, sinirler geriliyor ve hatta bir çok hukuki süreç başlamasına neden olan adli olaylara sebebiyet veriyor.
Peki ama biz neden bu sevimsiz dönüşümü yaşadık? Elimizden neler gelir gelin onu değerlendirelim hep birlikte:
Yıllar geçtikçe sabrın bir zorunluluk olduğunu öğrendim. Açıkçası, bu önemli bir özellik, ama çoğumuzun kucaklamayı kolay bulmadığı bir özellik. Birine sabırlı olmasını söylediğimizde kulağa basit gelebilir ama engel sabrın nasıl öğrenileceğidir.
Collins diyor ki, "Sabrınız varsa, sakin kalabilir ve sinirlenemezsiniz. Örneğin, bir şey uzun sürdüğünde veya birisi sizin istediğinizi yapmadığında.”
Söylemesi yapmaktan daha kolay, değil mi? Mesele şu ki, daha sık sabırlı olmak stres seviyemizi düşürmek için de çok önemlidir. Stres hormonların salınımında artışa neden olur ve uzun vadede yüksek tansiyona bile neden olabilir. Gençliğimde şimdiki halimden çok daha fazla sabırsız olduğumu hatırlıyorum. Ama sürekli öğrenme ve yenilenme ile kendimi bu negativiteden uzaklaştırmaya çalışıyorum. Böylece daha huzurlu ve vakur bir hayat yaşayabiliyorum.
Biliyorum ve herkesi anlayabiliyorum bu Anlık memnuniyet çağında ve çevrimiçi dünyanın hızıyla, sabırlı olmak daha da zorlaşıyor. Bir şeylerin hemen olmasını beklemeye eğilimliyiz, ama çoğu zaman olmazlar. İyi haber şu ki, yaşlandıkça, bu beceriyi daha doğal olarak edinme eğilimindeyiz.
Sabretmeyi öğrenmek için 5 basit uygulamadan yola çıkalım:
1. Sabır Öğrenmenin Neden Önemli Olduğunu Kendinize Hatırlatın
Sabırlı olmanın bariz sağlık yararlarının yanı sıra, bu erdemin gerekli olmasının başka nedenleri de vardır.
Sinirlenirsek veya karşımızdakini sinirlendirirsek, tutumumuzu, düşüncemizi ve davranışımızı etkiler. Daha az üretken oluyoruz ve odaklanmayı ve netliği kaybediyoruz. Sabırsızlık da kötü iletişim kurmamıza neden olur, bu da ilişkilerimize zarar verebilir.
Sakin olduğumuzda, günlük hayatımızda daha dikkatli oluruz çünkü işleri farklı görürüz. İlişkilerimizi geliştiren başkalarına karşı daha şefkatli oluruz. Ayrıca, çok daha kısa sürede çok daha fazlasını yapıyoruz çünkü daha odaklı bir yaşam sürüyoruz.
Sabırsızlığın enerjik bileşeni de var. Düzenli olarak soğukkanlılığımızı kaybedersek, enerjik bir direniş alanı yaratırız. Bu, istediğimizi elde etmeyi zorlaştırır. Sabrın erdemiyle kendimizi enerjik alanına yerleştiririz. Bu, çoğu zaman daha kısa sürede ve zorlamaya gerek kalmadan daha fazlasını başarabileceğimiz anlamına gelir.
2. Düzgün Nefes Almak Sinirleri Yatıştırır
Stresli veya sabırsız hissedersek, bu düşüncelerimize çok fazla girdiğimizin bir işaretidir.
Dişlerimizi sıkmak, hemen bir şeyler olmasını istemek stres seviyemizin yükselmesine neden olur. Ve bunu bilmeden önce, kulaklarımızdan kızarıyor ve ateşimizi arttırıyoruz.
Böyle zamanlarda sığ nefes almaya meyilliyiz. Sığ solunum, beyne oksijen tedarikinin azalmasına neden olur. Bu sempatik sinir sistemini uyarır ve “savaş uçuşu” yanıtını tetikler. Bu hayatta kalma tepkisinde kalp atış hızımız ve kan basıncımız artar ve kaslarımız harekete hazır hale gelir. Yani, sığ solunum kısır bir döngüye neden olur. Derin ve daha yavaş nefes alarak bu döngüyü tersine çevirebiliriz.
Amerikan Stres Enstitüsü diyor ki, “Derin nefes alma, beyninize oksijen tedarikini arttırır ve sakinlik durumunu destekleyen parasempatik sinir sistemini uyarır. Nefes teknikleri vücudunuza bağlı hissetmenize yardımcı olur-farkındalığınızı kafanızdaki endişelerden uzaklaştırır ve zihninizi sakinleştirir.”
Düzenli olarak derin nefes alarak, günlük hayatımızda vücudumuza daha fazla bağlı hissederiz. Bu, otomatik stres yanıtını keserek daha sabırlı olmamızı sağlar.
3. Meditasyon Sabır Öğrenmenize Yardımcı Olur
Bu uygulama, ama çok faydası olacak. Buna sabrın artması da dahildir.
Meditasyon yapmak için sabır sanatını uygulamalıyız ve düzenli meditasyon sürecinde sabırlı olma kapasitemizi arttırıyoruz. Bu, aklımızı yönetmeyi öğrenme yolculuğundan geçiyor.
Bir koç ve meditasyon öğretmeni olarak, birçok insanın meditasyonla ilgili yanlış anlamaları olduğunu fark ettim. Tanıştığım ve meditasyon yapmayan çoğu insan bunun zihinlerini kapatmakla ilgili olduğunu düşünüyor. Ama yanılıyorlar çünkü; Düşüncelerimiz meditasyonun gerekli bir parçasıdır ve işte bu yüzden; Meditasyon, bir şeye odaklanmamızı sağlamak için düşüncelerimizi yönetmeyi öğrenme pratiğidir.
Bunu her gün yaptığımız gibi, sadece on dakika bile olsa, aklımızı susturmayı öğreniyoruz ve bu da sabır seviyemizi arttırıyor.
4. Odağınızı Daha Becerikli Bir Şeye Değiştirin
Meditasyon sırasında odağımızı düşüncelerimizden uzaklaştırdığımız gibi, sabırsız hissedersek bunu da yapabiliriz. Odağımızı hareket ettirdikçe, hayal kırıklığı seviyelerimiz azalır.
Örneğin, işe giderken kırmızı trafik ışıkları, anksiyete, huzursuzluk yaratır ve sonucunda içimizde hayal kırıklığına uğramış hissedebiliriz. Bu normalde farklı olması gerektiğini düşündüğümüzden ya da kendimize zamanımız olmadığını ya da geç kalacağımızı söylediğimiz içindir.
Kırmızı trafik ışıklarını değiştirmenin bir yolu yok, değil mi? Peki odağımızı değiştirirsek neler olabilir?
Diyelim ki yeşil ağaçlar ya da plakalardan kelime türettiğimizde hissettiğimiz yolu değişmeyecek, süre değişmeyecek fakat akabinde Sakinleşeceğiz.
Kuantum fiziğinde anlatılan "güçlü kuvvet" te, benzer parçacıkların parçacıklar gibi çektiği söylenir.
İşlerin nasıl farklı olması gerektiği konusunda endişelenmeye devam ederek, daha fazla sabırsızlığa neden oluyoruz. Ayrıca istemediğimiz şeyleri daha çok deneyimliyoruz.
5. Gerçekleri Kabul Etmek Sabrın Anahtardır
Odağımızı değiştirerek elde edilebilecek olumlu sonuçların yanı sıra, çoğu zaman bir şeyleri değiştirmek için yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Böyle zamanlarda, gerçekten olan budur.
Kabullenme, olanlar hakkında mutlu olduğumuz anlamına gelmez. Ve bu kesinlikle bir şeyleri değiştirmek istemediğimizi ifade etmez. Sadece kendimize zor bir zaman süeci ile zarar vermek istemiyoruz demektir. Her şeyi bırakıp olduğunca kabullenmek istiyoruz.
Gitmesine izin verme sürecinde, tekrar sakin ve daha sabırlı hissetmeye başlarız. Bu aynı zamanda başkalarıyla olan şefkat ve anlayış seviyemizi de arttırır. bu da ilişkilerimize olumlu faydalar sağlar.
Yani, bir şeyle ya da biriyle öfkenizi kaybetmek üzereymişsiniz gibi hissediyorsanız, kendinize bunun ne olduğunu hatırlatın. Bırakmaya karar verin ve sonra neyi değiştirmek isteyebileceğinizi daha becerikli bir alandan seçin.
Sabrınızı kaybetmek kariyerinize ve kişisel ilişkilerinize zarar verebilir.
Sabır gerçekten bir erdemdir, ama aynı zamanda mutlu ve yerine getirilmiş bir hayat yaşamak için gerekli bir özelliktir. Fiziksel sağlığımız ve zihnimiz, yaşadığımız ve elde ettiğimiz her şey üzerinde en büyük kaldıraca sahiptir.
Sabırlı olmayı öğrenmek, kendini kontrol etmek, kısıtlama göstermek ve hazzı geciktirmek için sizi kutup pozisyonuna sokar. Sabır her türlü yarada etkilidir. Sabrınızı nasıl uygulayacağınızı öğrenmek ve huzurunuz geldiğinde hayal kırıklığınızın nasıl gittiğini izlemek size kalmış.
"Sabır ve metanet her şeyi fetheder."- Ralph Waldo Emerson
Sevgiyle ve Sabırla Kalın.
Cihan FULSER
EMCC Accredited Coach & Mentor??Yönetici??
Danışman(İş Geliştirme, Marka, Satış ve Pazarlama)??
Kariyer, Yönetici, Yaşam Koçu
{Gisar YUHAKO}